OPZuid 2014-2020
De provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant hebben in samenwerking met het Rijk een innovatieprogramma opgesteld om de Zuid-Nederlandse economie een boost te geven: het Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020 (OPZuid). Een groot deel van de financiering van het programma is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.Naast Europa dragen ook de zuidelijke provincies en het Rijk bij. Omdat van projectuitvoerders ook een private investering gevraagd wordt, zal de totale investeringsimpuls voor Zuid-Nederland circa 321 miljoen euro bedragen.
Strategische aanpak
De basis voor het OPZuid is de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3), waarin de doelstellingen van Europa zijn vertaald naar regionale maatschappelijke uitdagingen en focus is aangebracht op cross-overs tussen internationale topclusters onderling en met nationale topclusters met internationale potentie: high tech systems, chemie, agrofood, life sciences & health, biobased, logistiek en maintenance.
Innovatie en CO2-reductie
Het OPZuid investeert in slimme duurzame en inclusieve groei en werkgelegenheid in de regio Zuid-Nederland. Speerpunten zijn innovatiebevordering binnen met name het MKB en de overgang naar een koolstofarme economie. Wat innovatiebevordering betreft, wordt ingezet op versterking en verbreding van het open innovatiesysteem en methoden en processen die daarbij aansluiten, zoals living labs, proeftuinen, co-creatie, sociale innovatie en het benutten van design. Het speerpunt koolstofarme economie richt zich met name op vernieuwing in technieken, producten, processen en diensten op het vlak van duurzame energieproductie en energie-efficiëntie. In het kader van een slimme uitrol van nieuwe technieken in de gebouwde omgeving, is een belangrijke rol weggelegd voor de steden.
Projectaanvragen kunnen vanaf 1 april 2015 worden ingediend.