Projecten met doel kennis te ontwikkelen, te bundelen en toe te passen op de thema’s gezondheid, gedrag en participatie, ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel
Doel van programma en subsidieoproep
Het programma Gewoon Bijzonder heeft tot doel kennis te ontwikkelen, te bundelen en toe te passen op de thema’s gezondheid, gedrag en participatie, ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel (in deze oproep verder omschreven als: mensen met een beperking). Dit alles om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking met grotere zelfstandigheid en meer zeggenschap kunnen functioneren in de samenleving. Een tweede doel is om een duurzame kennisinfrastructuur op te bouwen in Nederland waarin zorg, onderzoek, onderwijs en beleid nauw met elkaar samenwerken. Deze landelijke infrastructuur bestaat uit relevante netwerken die werken aan innovatie en kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking.
Een relevant netwerk is een duurzaam samenwerkingsverband. Hierin participeren in ieder geval één of meer onderzoeksgroepen die actief zijn op het domein van het programma, organisaties voor zorg en welzijn en organisaties voor en van mensen met een beperking of mantelzorgers. Ook heeft een netwerk verbindingen met opleidingen (mbo, hbo en wo). Afhankelijk van de inhoud en doelgroep moet het netwerk andere relevante partners betrekken. De netwerken werken samen met het Kennisplein om kennis landelijk te bundelen en te verspreiden. In deze subsidieronde kan een relevant netwerk een subsidieaanvraag indienen voor een set van verschillende onderzoeken/projecten. Die set moet bestaan uit onderling samenhangende projecten die zich richten op ontwikkeling van kennis en op toepassing van kennis.
- Projecten gericht op kennisontwikkeling. Het betreft onderzoeksprojecten waarbij de focus ligt op nieuw onderzoek naar de thema’s gezondheid, gedrag en participatie of een combinatie hiervan. Projecten gericht op kennisbundeling en –toepassing. Het betreft ontwikkelprojecten die gericht zijn op het systematisch bundelen en toepasbaar maken van resultaten uit onderzoek en/of reeds bestaande, vaak impliciete, kennis (rond de thema’s) met het oog op vernieuwing en verbetering van zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking. Hiermee wordt kennis toegankelijk en implementeerbaar gemaakt. Het betreft ook implementatieprojecten die gericht zijn op het daadwerkelijk gebruik van kennis in de praktijk.
De onderzoeken/projecten dienen gericht te zijn op de kwaliteit van zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking met een intensieve zorgvraag. Projecten passen bovendien binnen de thema’s gezondheid, gedrag en participatie (of een combinatie van deze thema’s).