TDW Advies
← 

Subsidie Kennis en Innovatie Logistiek

Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Logistiek (TKI Logistiek) heeft als doel het op structurele wijze stimuleren en realiseren van de privaat-publieke samenwerking op het vlak van onderzoek in de Topsector Logistiek.

 

Binnen deze ronde is er ruimte voor de volgende onderwerpen.

 

-Verandermanagement papierloos vervoer

In de logistieke sector zijn een veelheid van samenwerkingsinitiatieven gelanceerd rondom de ontwikkeling van control towers, digitale documentatieplatforms en bundelingsmogelijkheden. Veel van deze initiatieven vereisen dat alle partijen in een specifieke (sub-)sector of netwerk meedoen aan de nieuwe manier van werken. Immers, een digitale vrachtbrief die is aangemaakt door een partij, maar geprint wordt door een andere partij in dezelfde keten leidt niet tot de maximale opbrengst. Om dergelijke veranderingsprocessen succesvol te maken is een inventarisatie nodig van de mentale en praktische drempels bij partijen in de logistieke sector. Op basis van een dergelijke inventarisatie kan een algemeen plan van aanpak worden ontwikkeld waarmee de slagingskans van verandertrajecten in de logistiek verhoogd kan worden. Het verdient aanbeveling in dit project aansluiting te zoeken bij de wetenschappelijke en toegepaste kennis van universiteiten en hogescholen, alsmede het project vorm te geven rondom een of meerdere aansprekende cases voor verandermanagement in de logistiek rondom papierloos vervoer.

 

-Horizontale samenwerking

Horizontale samenwerking is een kernthema in de roadmap 4C. Tot nu toe zijn veel van de samenwerkingen in projecten ad hoc tot stand gekomen bij de vorming van het project. Er is echter behoefte aan het gestructureerd exploreren en ontwikkelen van de mogelijkheden voor samenwerking onder grotere groepen bedrijven. Hiervoor zijn speciale tools nodig om de mogelijkheden voor samenwerking te identificeren, en het volledige potentieel van die samenwerking te ontginnen. Dit project behelst de ontwikkeling van proof of concept van een dergelijk tool, en de context waarin deze tool optimaal kan werken. Deze samenwerkingsfaciliteit levert matches en indicaties van de mate van synergie tussen bedrijven, die omgezet dienen te worden in daadwerkelijke operationele samenwerkingsverbanden.

 

-Nieuwe onderzoeksonderwerpen

Het TKI is verantwoordelijk voor het up to date houden van de onderzoeksagenda. Daartoe wordt er in de onderzoeksprogrammering rekening gehouden met de mogelijkheid om nieuwe onderzoeksonderwerpen te benoemen, die nog niet direct aan een roadmap te relateren zijn. Binnen deze categorie is cybersecurity een onderwerp dat voor de logistieke sector relevant is.

 

-Verkenning cybersecurity

De belangstelling van bedrijven en overheid voor cybersecurity, en de bekendheid van het grote publiek met cyberaanvallen, zoals recent nog op het netwerk van Ziggo, nemen toe. In de logistieke sector is nog relatief onbekend wat de stand van zakken is ten aanzien van cybersecurity. Dit is deels te wijten aan de achterstand in automatisering in de logistieke sector, waardoor veel softwaresystemen nog stand alone worden geïmplementeerd. Aan de andere kant kunnen de negatieve gevolgen van het hacken van logistieke en handelssystemen en het misbruiken van die informatie groot zijn. Er is dringend behoefte aan een verkenning van de stand van zaken van cybersecurity in de logistieke sector. Deze verkenning dient met name een onderzoeksagenda op te leveren voor de programmering van verder onderzoek, alsmede aanbevelingen voor bedrijven in de logistieke sector.

 

 -Netwerkactiviteiten

Naast onderzoek is er in de logistieke sector een noodzaak voor het delen van onderzoeksresultaten met mensen uit de praktijk, andere onderzoekers en studenten, en voor het initiëren van nieuwe manieren van kennisontwikkeling. Daarom is in deze call budget ingeruimd voor het ondersteunen van netwerkactiviteiten. Ondersteuning is beschikbaar voor de volgende type activiteiten:

  • Het in Nederland hosten van een internationaal congres op het vlak van logistiek onderzoek,
  • Het organiseren van de aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de logistieke sector op een in Nederland gehost internationaal congres,
  • Het organiseren van een wetenschappelijk congres voor logistieke AIOs van Nederlandse onderzoeksscholen,
  • Het uitvoeren van een college-cyclus voor onderzoekers van universiteiten op het vlak van advanced logistics,
  • Het organiseren van een hackaton rondom toepassingen in de Rotterdamse haven,
  • Het ontwikkelen en uittesten van lesmateriaal over logistiek voor lagere schoolleerlingen,

 

Voor meer informatie klik hier.