WBSO Subsidie Aanvragen - 2020
Minder (loon)kosten voor R&D
De WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten, overige kosten en uitgaven voor Speur- en Ontwikkelings-werk (S&O) compenseert. In de praktijk betekent dit dat u minder loonheffing afdraagt. Bent u een zelfstandige en maakt u minimaal 500 R&D-uren per jaar? Dan krijgt u een vaste aftrek voor S&O. Daarnaast is er nog een extra tegemoetkoming voor starters.
Voor welke kosten en uitgaven kunt u WBSO subsidie aanvragen?
De WBSO subsidie maakt onderscheid tussen kosten en uitgaven:
- kosten: het totale bedrag dat u betaalt voor de realisatie van uw S&O;
- uitgaven: het totale bedrag dat u betaalt voor de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen voor de realisatie van uw S&O. U kunt WBSO aanvragen voor kosten en uitgaven die direct toerekenbaar zijn aan het eigen S&O. Hierbij geldt:
- kosten moeten uitsluitend dienstbaar zijn aan het S&O (dat wil zeggen volledig, voor 100%);
- uitgaven moeten dienstbaar zijn aan het S&O (uitgaven mogen ook gedeeltelijk toerekenbaar zijn). NB: U kunt ook WBSO aanvragen voor kosten en uitgaven die andere bedrijven binnen uw fiscale eenheid maken voor uw S&O.
Hoe werkt de WBSO-regeling?
Via de WBSO-subsidie kunt u een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van werknemers die S&O verrichten. Heeft u een bedrijf (u bent geen zelfstandige), dan kunt u hiernaast ook WBSO aanvragen voor andere kosten en uitgaven die u maakt voor het S&O-project. U draagt minder loonheffing af. Bent u een zelfstandige en besteedt u in een kalenderjaar tenminste 500 uur aan S&O? Dan komt u in aanmerking voor een vaste aftrek voor de inkomstenbelasting.
Wie kan gebruikmaken van de WBSO subsidie?
Nederlandse bedrijven die onderzoeksprojecten uitvoeren kunnen gebruikmaken van de WBSO-subsidie. Van starters, zelfstandigen (zzp) en mkb-bedrijven tot multinationals in elke bedrijfssector. Alleen de publieke kennisinstellingen zijn voor deze subsidie uitgesloten.
Voor wat voor soort projecten kunt u WBSO aanvragen?
Er zijn twee soorten projecten waarvoor u een aanvraag kunt indienen. Dit zijn:
- ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van):
- fysieke producten;
- fysieke productieprocessen; of
- programmatuur.
- technisch-wetenschappelijk onderzoek.
De overheid stelt dit soort subsidies ook graag open voor kleinere bedrijven. Daarom is de lastendruk niet groot. Er moet echter wel een uren- en projectadministratie worden bijgehouden. Daar kan TDW Advies u in adviseren hoe u dat het beste kan doen. Onze subsidieadviseurs helpen u graag op weg.
TDW Advies kijkt graag met u mee
TDW Subsidieadviesbureau kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden rondom het aanvragen van de WBSO subsidie. Wat kunt u allemaal van ons verwachten?
- Wij helpen u niet alleen met de aanvraag, maar begeleiden u tijdens het gehele traject. Dit is inclusief innovatiebox advies
- Onze experts hebben veel ervaring op het gebied van software- en metaal WBSO
- Van ZZP'er tot multinationals. Wij helpen waar mogelijk!
- U ontvangt van ons een gratis WBSO subsidie scan
- Wij voorzien u van WBSO advies op basis van no cure no pay.
Bij onze referenties kunt u enkele voorbeelden van projecten vinden die binnen de regeling passen, zoals; Marvell Netherlands (software), VDL Systems (machines), L'Hiver (kleding) en Yaskawa Benelux (robots).
Hebt u een innovatief project? Vul dan hieronder de gevraagde gegevens in om direct een inzicht te krijgen. De onderstaande berekeningen zijn van toepassing voor nieuwe projecten (eerste aanvragen).